top of page

BIJ DE BUREN #1

4+

Bij de buren is het participatieproject van toneelgezelschap luxemburg. Elk jaar presenteren we binnen dit project twee nieuwe voorstellingen. In 2006 organiseerden we de eerste editie van Bij de buren.

Vanuit de ervaring dat luxemburg via het reguliere circuit een minder kapitaalkrachtig publiek niet of moeilijk bereikt, blijven we zoeken naar andere manieren waarop we die kinderen wel kunnen bereiken. Daarom begonnen we dit seizoen een samenwerking met onze buren van de Jeugddienst Antwerpen Noord en het Oude Badhuis, en we spelen er geregeld een voorstelling voor de mensen uit onze wijk.

Maar we willen meer: we trekken naar de individuele huiskamer van onze buren. In februari en maart speelde luxemburg in de huiskamers van haar buren uit de wijk Antwerpen Noord. Via juf Hilde van Villa Stuivenberg vonden we een aantal gastgezinnen die hun huis willen openstellen voor onze acteurs en hun zak vol prentenboeken.


Het kleine publiek krijgt per twee een groot prentenboek op schoot, waarin iedereen de belevenissen van de personages kan ‘meelezen’. De twee acteurs lezen en spelen het verhaal in de huiskamer met hun stem en een muziekinstrument.

Leesweb hielp ons in contact te treden met het publiek dat we zochten en stelde ons voor aan juf Hilde van Villa Stuivenberg. De eerste speelreeks werd afgesloten met een picknick tijdens de paasvakantie.


Tekst en prenten: Anna Höglund (Nina en Thomas), Jantien Buisman (Kees en Keetje) - Tekstbewerking: Bart Meuleman (Nina en Thomas), Cien Schelkens (Kees en Keetje) - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Nele Bauwens en Tobe Wouters (Nina en Thomas), Sophie Derycke en Rudi Genbrugge (Kees en Keetje) - Foto: Dagmar Blommaert

OCMW Antwerpen en Antwerpen Boekenstad zorgden voor een onmisbare financiële steun.
De picknicks werden georganiseerd in samenwerking met het district Antwerpen.

SPEELDE

Foto's: Dagmar Blommaert 

Bij de buren #1 (2006) speelde van 1 februari tot 29 maart 2006 voorstellingen in de huiskamers van de buren uit Antwerpen Noord. Tijdens de paasvakantie werden er vier picknickdagen georganiseerd.

Nina en Thomas

Nina en Thomas wonen met zijn tweetjes in hetzelfde huis. ‘s Ochtends drinken ze koffie. Dat doen ze altijd. Op een dag zegt Thomas dat hij op reis gaat. Nina kan niet mee, want het is heel ver weg en hij heeft maar één kaartje.


Kees en Keetje

Kees en Keetje zijn twee egeltjes die elkaar al heel lang kennen. Ze wonen samen in een poppenhuis en houden zoveel van elkaar dat ze ook samen de afwas doen. Toch krijgen ze op een dag ruzie en willen niet meer bij elkaar wonen. Ze verdelen hun spullen. Kees verhuist naar de zonnebloemen en Keetje naar de groentetuin. Maar al gauw merken ze dat ze elkaar toch niet kunnen missen…

bottom of page