top of page

BIJ DE BUREN #2

4+

Bij de buren is het participatieproject van toneelgezelschap luxemburg. Elk jaar presenteren we binnen dit project twee nieuwe voorstellingen. In 2007 organiseerden we de tweede editie van Bij de buren. 

 

Twee duo's acteurs gingen op stap met een koffer vol prentenboeken. Zij vertelden en speelden een voorstelling in de huiskamers van onze buren in Antwerpen Noord en Borgerhout. Tijdens de paasvakantie was iedereen welkom voor Bij de buren op de picknick op verschillende pleinen in Antwerpen. Met een groot boek op schoot ging het publiek mee op avontuur.

Tekst: Sieb Posthuma (Mannetje Jas), Edward Van de Vendel (Anna Maria Sofia) - Prenten: Sieb Posthuma (Mannetje Jas), Ingrid Godon (Anna Maria Sofia) - Tekstbewerking: Stijn Vranken (Mannetje Jas), Esmé Bos (Anna Maria Sofia) - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Riet Muylaert en Jan De Maeyer (Mannetje Jas) - Reinhilde Decleir en Tobe Wouters (Anna Maria Sofia) - Kostuums en attributen: Joke Van de Casteele - Foto: Gert Jochems

Bij de buren: i.s.m. buurtscholen en Rataplan.
Bij de buren op de picknick: i.s.m. het Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen, jeugddiensten Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Hoboken.

SPEELDE

Foto's: Gert Jochems

Bij de buren #2 (2007) speelde in maart lanceervoorstellingen in Rataplan. Daarna speelde Bij de buren thuis in verschillende huiskamers. Tijdens de paasvakantie nodigden we iedereen uit op de Antwerpse pleintjes voor Bij de buren op de picknick.

Mannetje Jas

Mannetje Jas heeft het altijd koud. Hij is altijd tot op zijn botten verkleumd. Op een dag heeft hij er genoeg van: hij kleedt zich dik aan en gaat de deur uit, op zoek naar de dikste mantels in de stad. Hij trekt ze allemaal over elkaar aan tot hij zo dik is dat hij niet meer door de voordeur van zijn huisje kan. Hij trekt zijn hoofd naar beneden door alle kragen van alle jassen heen en stookt een vuurtje tussen de jaspanden. Maar warm heeft hij het nog steeds niet...


Anna Maria Sofia en de kleine Cor

Elke dag rijdt de kleine Cor met zijn skelter naar het huis van Anna Maria Sofia en Gijs. Cor en Anna maken dan een wandelingetje volgens een vaste route. Onderweg blijkt dat Cor op stap is met de oude Anna, en niet andersom. Hij weet veel over haar, zelfs dingen die zij vergeten is. En dat zijn er erg veel. Hij vertelt Anna haar eigen herinneringen tot ze weer bijna thuis zijn. Want “in het laatste eindje van de straat wist Anna Maria Sofia altijd zelf de weg.”

bottom of page