top of page

10+

Ineens wist hij weer dat samen wel bij elkaar kon zijn, maar bij elkaar betekende niet dat je één was. Om iedereen zat vel. Om iedereen zaten veren of pels. Dichterbij dan vel op vel kon niemand komen.

Twee broers in een atelier. Grote broer werkt hard, hij is voortdurend in de weer met zaag en hamer. Kleine broer is ook in de weer: hij speelt, hij zingt, hij verzint grapjes, haalt halsbrekende toeren uit... allemaal om de aandacht te trekken van zijn broer. Want die sluit zich op in zichzelf, achter een gevel van norsheid en schijnbaar zinloze arbeid. Kleine broer bedenkt ook verhalen over een erf met ganzen, een hond, kalkoenen... waarmee hij dichter bij zijn broer probeert te komen. Uiteindelijk vindt hij in één van zijn verhalen zelf een antwoord. Want als het stil is, kan kleine broer alleen zijn eigen hart horen. En niet dat van grote broer.


Negen jaar lang deelden Gert en Jo Jochems de lakens van een twijfelaar in het ouderlijk huis. Voor het eerst delen ze een podium, in een regie van Arlette Van Overvelt.

Vooral visueel geeft dat een paar sterke scènes, omdat ze steeds verder de psychologie van het verhaal helpen ontwikkelen. Jo met een motorhelm op die zijn verhaal dempt, Gert die alle rotzooi telkens weer op orde legt: het is het voortdurend menselijk proberen dat De gans en zijn broer zo herkenbaar maakt. (Wouter Hillaert - De Morgen)

Tekst: Bart Moeyaert - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Jo Jochems en Gert Jochems - Vormgeving: Saskia Louwaard

SPEELDE

foto's: Stef Stessel

De gans en zijn broer ging in première op 25 januari 2007 in CC Belgica, Dendermonde. Daarna volgde een tournee met school- en familievoorstellingen in Roeselare, Genk, Turnhout, Antwerpen, Overijse, Leuven, Dilbeek, Heusden-Zolder, Schoten, Tielt, Gent, Brugge, Lier, Hasselt, Waregem, Brasschaat, Wemmel en Kortrijk.

PERS

DE GANS EN ZIJN BROER IN A BOX

Een box met deuren maar dan gesloten. Je hoort de stemmen van een gans en zijn broer die vertellen over de avonturen op het erf. De box is te klein voor drie, maar met twee moet wel lukken. Kom binnen in een andere wereld. Een plekje, niet van hier, gevuld met herinneringen en verhalen.

Een geluidsinstallatie met verhalen van Bart Moeyaert. De stemmen zijn van Bruno Vanden Broecke en Nico Sturm in een regie van Arlette Van Overvelt. De box is een ontwerp van Saskia Louwaard, Benny Stesses en Inge Bogaerts.
 

SPEELDE

De gans en zijn broer in a box stond op 27 augustus 2007 in HETPALEIS voor de Antwerpse cultuurmarkt, op het Krokusfestival te Hasselt 2009 en oop de Cultuurmarkt voor onderwijs te Antwerpen op 13 mei 2009.

in a box

DE GANS EN ZIJN BROER

bottom of page