top of page

FIETSEN

4+

Bet fietst met een driewieler maar wil zo graag al op een grotere fiets rijden. Ze zoekt iemand die haar het fietsen wil leren. Maar wie het ook probeert, het loopt verkeerd af. Gelukkig is er nog haar oma. En oma Mona weet altijd raad.


Fietsen, hoe doe je dat? Fietsen doe je... zoals je zwemt, schaatst of leeft... je moet het gewoon doen.

Toneelgezelschap luxemburg nodigt je uit in de prachtige tent van Circus Marcel. Laat je meevoeren in een klein verhaal over een grote stap. Koorddansers en acrobaten tonen je de weg.

Fietsen was in het seizoen 1994-1995 het regiedebuut van Arlette Van Overvelt. Vijftien jaar later pakte ze het materiaal opnieuw onder handen en maakte een nieuwe enscenering. Waar het element circus voorheen slechts in de marge aanwezig was, werd het nieuwe Fietsen een doorgedreven samengaan van circus en theater. luxemburg sloeg de handen in elkaar met Circus Marcel. Circusartiesten stonden mee op de scène, acteurs bewogen zich mee in de piste. Samen werkten ze toe naar een spectaculaire finale! 

Tekst: Gregie De Maeyer - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Marianne Loots, Ruth Beeckmans, Joppe Wouters, Chloé Vancompernolle, Oliver Zimmermann, Tobe Wouters - Licht: Geert De Vleesschauwer - Kostuums: Leen Bogaerts - Techniek: Oliver Zimmermann en Christophe Van Craenenbroeck. 

Een coproductie van toneelgezelschap luxemburg en Circus Marcel. In samenwerking met CC De Kern. Met dank aan De Fietsenfikser/Achielle, Eurogym, Transport Jos Schreurs, Kopspel Atelier, MartHa!tentatief, Tutti Fratelli, Provinciaal Domein Dommelhof, Centre des Arts de la Rue, Openluchtmuseum Middelheim, Zomer van Antwerpen, Herman De Beuckeleer, Lutgart de Bouck, Frank De Peuter, Liesbeth de Smet, Ben De Vroey, Christian Gmunder, Hans en Lorelinde Hoet, Tom Perdaen, Erik Vancompernolle, Maarten Wagemans.

SPEELDE

Foto's: Stef Stessel

Video: Kamiel De Meester

Voor de lesmap bij Fietsen vroegen we Ben De Vroey om een circusturnles op te stellen. Ben is turner en acrobaat. Hij is medeoprichter van en lesgever bij Ell Circo d’ell Fuego, een circusschool in Antwerpen-Noord. Ell Circo d’ell Fuego geeft circuslessen aan kinderen en volwassenen, organiseert jaarlijks een grote circusconventie en werkt binnen een sociaal project met kansarme kinderen uit de buurt.

INSPIRATIEMAP

Op zaterdag 20 november 2010 ging Fietsen in première in het Openluchtmuseum Middelheim, i.s.m. CC De Kern. Daarna volgde een tournee met school- en familievoorstellingen in Dilbeek, Heusden-Zolder, Turnhout, Roeselare en Sint-Niklaas.

Met het boek Fietsen zette Gregie De Maeyer in 1993 een nieuwe toon in de Vlaamse jeugdliteratuur. Zowel qua tekst als qua illustratie. De kleine verstilde zwart-wittekeningen luidden een totaal nieuwe en abstracte tekenstijl in. In 1995 kreeg De Maeyer voor Fietsen de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur.

Peer De Maeyer over het ontstaan van Fietsen:
Op een mooie morgen in 1993 kleurde mijn vader een studieschets in voor zijn nieuwste vrucht in wording. Het werkstuk zou de titel Fietsen dragen. Terwijl hij nog maar eens met zijn rotring-stiften de voor hem typerende pointillistische puntjes aanbracht op een schets, bekroop hem een niet te negeren ‘foert’-gevoel. Op zijn bureau stond een potje Oost-Indische inkt, dat hij in een impulsieve bui als penseel zou gebruiken. Met dikke, primitieve halen kwakte hij de beeldenstroom uit zijn hoofd neer en die beelden bleven komen.
Zo ontstonden de illustraties voor het boek
Fietsen. Vanuit een impulsieve, anarchistische, ja zelfs woeste bui. Mijn vader wilde vooral teruggrijpen naar een oeroude vormentaal. Hij wilde de boosheid en woestheid grijpen die in het verhaal Fietsen vervat zitten. Tegelijk moest het vertederen en troost bieden.

De originele tekeningen van het boek 
Fietsen reisden mee met de voorstelling. Het was de allereerste keer dat deze unieke collectie publiek werd getoond. Deze bijzondere tentoonstelling was te bezichtigen in Wilrijk, Dilbeek, Roeselare en Heusden-Zolder.

Scenografie: Ward Denys en Peer De Maeyer
Met dank aan familie De Maeyer.

TENTOONSTELLING

PERS

Benieuwd wat de pers vond van Fietsen?
Je leest het hier!

Gazet van Antwerpen, 19 november 2010

De Standaard, 24 november 2010

Hieronder lees je enkele reacties van het publiek:

 • “Ik vind het leukste de beer.” (Flynn)

 • “Wij zijn vandaag met onze kleuters naar jullie voorstelling komen kijken: GEWELDIG!!! Onze allochtone en kansarme kinderen, die anders nooit van cultuur kunnen proeven, hebben zo genoten van het verhaal, de muziek, de circusacts, de prachtige kostuum, de fantastische acteerprestaties. Het was echt tot in ieder klein detail zo mooi! We willen jullie dan ook van harte feliciteren met deze geweldige productie! Lang geleden dat we met de kinderen nog eens zo’n enthousiaste en fantasierijke voorstelling hebben gezien! Groetjes “ (Leen, kleuterjuf)

 • “‘t Was een goeie voorstelling.” (Raf)

 • “Het was heel leuk! Merci!” (Hans)

 • Ik wou jullie nog even bedanken en proficiat wensen met de voorstelling Fietsen. Onze kinderen [van de buitenschoolse kinderopvang van Stad Antwerpen] waren dolenthousiast en de coördinatoren en begeleidsters vonden het heel interessant en op niveau van de kinderen. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat ze op het moment dat hun ouders hen kwamen ophalen, vroegen om nog een keer terug te gaan kijken. (Jean Van de Kerkhove, coördinator vakantiewerking Stad Antwerpen)

 • “Waahaauww! Even zeggen dat mijn petekindje Helena en ik het fan-tas-tisch vonden! Proficiat!” (Els)

 • “Een leuke voorstelling! Mijn jongste neefje van 4 wou in de namiddag al terug gaan. Dus dat is het grootste compliment hè!” (Anne)

 • "Ik was gisteren met de kinderen bij de voorstelling van Fietsen. Het was echt heel goed, de combinatie theater/circus is fris en modern, lang geleden dat ik zo mocht genieten van ‘circus’.” (Sandra)

 • “Proficiat, mijn dochter en ik hebben ontzettend genoten van jullie spektakel! Ik ga deze dan ook promoten bij al mijn clienten.” (Lothar)

 • “Het was een prachtige voorstelling. Dank je wel.” (Orphée)

 • “Hoe mooi, hoe verscheidenheid tot een prachtig geheel komt. Acrobaten, leren fietsen, toneel. Echt heel knap! Hopelijk gaan jullie onze kinderen nog veel tonen en leren.” (Inge en Ward)

 • "Ons Jitske is met haar klasje naar jullie voorstelling geweest in Turnhout. Ze vond het supermooi. Zelfs de juf zei dat ze nog nooit zoiets moois had gezien. Ons meisje heeft een tekening voor jullie gemaakt. Ze zei dat het de directeur was en ze had er een handje van gekregen.” (mama van Jitske)

 • “Op zondag 23 januari hebben we jullie voorstelling bijgewoond. We hebben genoten! De meisjes (6,5 en bijna 9) ook! Zij hebben de boodschap ook begrepen, namelijk het vertrouwen en de aandacht die Bet kreeg van oma Mona en Bet tot fietsen heeft gebracht. De humor en grappen van oma Mona vielen zeer in de smaak, bij jong en oud. P.S. Ik voelde me een beetje zielsverwante van oma Mona, en dat deed deugd!” (Lutgarde, oma van Jolien en Lotte)

GASTENBOEK

We ontvingen een heleboel prachtige tekeningen over de voorstelling Fietsen. Bedankt aan alle tekenaars! Alle kunstwerken hangen intussen aan de muur van onze eigen Fietsen-tentoonstelling. Bekijk ze hier.

Het was niet gemakkelijk, maar we hebben drie winnaars geselecteerd:

De 1ste prijs ging naar NETTE DELHAYE (4 jaar) uit Beersel, de 2de prijs was voor LUNA (7 jaar) uit het 2de leerjaar van SLO Expo34 in Antwerpen en de 3de prijs ging naar BRUNA DIETVORST (5 jaar) uit Antwerpen. Zij kregen een mooie prijs per post. Proficiat!

TEKENWEDSTRIJD

Salah, 7 jaar - SLO Expo 34, Antwerpen

bottom of page