top of page

BIJ DE BUREN LEUVEN #1

4+

In november en december 2008 organiseerde Artforum samen met luxemburg voor het eerst Bij de buren in Leuven. luxemburg stond in voor de artistieke invulling van het project, Artforum voor de organisatie.

Bij de buren is het participatieproject van luxemburg, waarbij twee acteurs met een prentenboek op bezoek gaan bij kinderen uit kansengroepen. In Antwerpen vertellen, zingen en musiceren ze het verhaal voor een publiek van allochtone en kansarme kleuters. In Leuven richt het project zich op kinderen die permanent in een instelling verblijven.
 

De voorstellingen waren:

Mannetje Jas

Mannetje Jas heeft het altijd koud. Hij is altijd tot op zijn botten verkleumd. Op een dag heeft hij er genoeg van: hij kleedt zich dik aan en gaat de deur uit, op zoek naar de dikste mantels in de stad. Hij trekt ze allemaal over elkaar aan tot hij zo dik is dat hij niet meer door de voordeur van zijn huisje kan. Hij trekt zijn hoofd naar beneden door alle kragen van alle jassen heen en stookt een vuurtje tussen de jaspanden. Maar warm heeft hij het nog steeds niet...

Anna-Maria Sofia en de kleine Cor

Elke dag rijdt de kleine Cor met zijn skelter naar het huis van Anna Maria Sofia en Gijs. Cor en Anna maken dan een wandelingetje volgens een vaste route. Onderweg blijkt dat Cor op stap is met de oude Anna, en niet andersom. Hij weet veel over haar, zelfs dingen die zij vergeten is. En dat zijn er erg veel. Hij vertelt Anna haar eigen herinneringen tot ze weer bijna thuis zijn. Want “in het laatste eindje van de straat wist Anna Maria Sofia altijd zelf de weg.”
 

Tekst: Sieb Posthuma (Mannetje), Edward Van de Vendel (Anna-Maria) - Prenten: Sieb Posthuma (Mannetje), Ingrid Godon (Anna-Maria) - Tekstbewerking: Stijn Vranken (Mannetje), Esmé Bosn (Anna-Maria) - Regie: Arlette Van Overvelt - Kostuums en attributen: Joke Van de Casteele - Foto: Gert Jochems

SPEELDE

Van 1 tot 14 december 2008 speelden er Bij de buren-voorstellingen in Leuvense huiskamers.

bottom of page