top of page

ZUCHT

12+

Zucht zoekt kopers voor gebakken lucht,
zoekt consumenten die een gokje durven wagen,
zoekt gewillige oren voor verkoopspraatjes,
zoekt ideale verpakkingen voor inferieure inhoud.
De hoogste bieder op dit succesduo neemt hen mee naar huis. Wie wil er nu geen succes kopen?


In 2006 maakten Jo Jochems, Manoe Frateur en Bart Danckaert een eerste voorstelling bij luxemburg. Verzeten werd genomineerd voor het jeugdtheaterluik van Het Theaterfestival 2005-2006. Nu de spelers voor een tweede keer het luxemburgpodium bestijgen, is dat met inspiratiebronnen als Paul D’Hoore, Willem Ruis, Faust, André Hazes en Lernout en Hauspie.

Jo en Manoe betrekken de zaal bij hun belevenissen. Ze lachen samen met hun publiek, twijfelen met hun publiek. En behalve dat ze uitstekend acteren tonen ze zich ook zoals ze zijn: met de schone kwetsbaarheid van twee volwassen mannen. Het resultaat? Theater dat schopt en blijft plakken.

Concept en tekst: Manoe Frateur, Jo Jochems en Bart Danckaert - Spel: Manoe Frateur, Jo Jochems - Coaching: Arlette Van Overvelt - Vorm en licht: Jan De Brabander - Uitvoering decor: Jef De Brabander - Techniek: Rik Helsen (2009)/Christophe Van Craenenbroeck (2010) - Foto: Stef Stessel

SPEELDE

foto's: Stef Stessel

De lesbrief bij Zucht werd samengesteld door Amber Goethals.

LESBRIEF

Zucht ging in première op 20 februari 2009 en ging een maand op tournee.

In april en mei 2010 volgde een hernemingsreeks met een schoolvoorstellingen in Aalst, Eeklo, Beveren, Bilzen, Lier, Heist o/d Berg, Roeselare, Kortrijk en Torhout. Op 12 mei 2010 speelden we de allerlaatste voorstelling in Rataplan, Borgerhout.

PERS

WORKSHOP

In 2009 organiseerden we in Rataplan een tweedaagse workshop bij Zucht. Samen met een begeleider doken de deelnemers in de wereld van Zucht. Ze kregen er de kans om hun verkoops- en theatertalenten te ontdekken en werden opgeleid tot superverkopers: De workshop leidt jullie naar succes, maar laat je even goed kennismaken met de keerzijde: mislukking, verdriet en misleiding. Jullie worden uitvinders, verkopers, vormgevers of CEO. Een klein toonmoment op de tweede dag was het resultaat van het harde werk.

 

Als kers op de taart kregen ze inzage in het maakproces van de voorstelling. In een gesprek met Manoe Frateur en Jo Jochems kwamen ze alles te weten over inspiratie, spelen en decor.

Begeleiding: Rudy De Graef en Amber Goethals

Bart Danckaert over Zucht

Jo en Manoe, alias Frank en Frans, zijn te koop. Ze zijn een sterk merk. Dat vinden ze zelf toch. 1+1=3. In de voorstelling Zucht prijzen ze zichzelf aan. Hoeveel zijn ze waard? Na afloop gaat degene die het meest biedt met hen naar huis. Welke prijs zullen ze halen?

Ruik jij niets?
Nee?
Ik wel.
Ik ruik succes.
En jij hebt die geur.

(uit The Assassination of Richard Nixon)

Zucht verkent de wereld van allerlei soorten van verkopers van gebakken lucht. De gladheid en de slimheid van een professionele bedrieger versus de goedgelovigheid van een gretige klant. Al wat blinkt aan de buitenkant versus de verrotting diep vanbinnen. Het is ook een verhaal over een vriendschap die serieus onder druk komt te staan. Wat doe je als je je beste vriend niet meer vertrouwt?

Jarenlang was jij mijn gabber
Als een broer hield ik van jou
Ik zie je nog daar op de stoep staan
Je stond te rillen van de kou

Zonder huis en zonder centen
Zelfs je vrouw die was je kwijt
Ik zei kom maar hier wonen
Maar daarvan heb ik nu spijt 

(André Hazes)

In 2006 maakte deze ploeg Verzeten, ook al voor de zogenaamd moeilijke doelgroep 12-13 plussers.

Life is not what you hope for
Life is not what you deserve
Life is what you take 

(uit Magnolia)

Bij Verzeten was de motor van het creatief proces een mix van woede en verwondering over onrecht in de wereld. Bij Zucht is dit niet anders. Ook de noodzaak om via theater straffe thema’s aan te kaarten bij jongeren is nog altijd even groot. Deze keer echter staat een andere inhoud centraal: hebzucht en materialisme. Zucht borduurt eigenlijk verder op een thema dat bij de vorige voorstelling Verzeten al boven kwam drijven: de verleidende macht van geld. En wat daar zoal de gevolgen van zijn.

Hebben.
Hebben.
Hebben.
Hebben.
We hebben te veel.
Hebben.
Hebben.
Hebben.
Hebben.
We hebben te weinig.

(uit Verzeten)

De zeer directe en confronterende speelstijl en de grote goesting om voor jongeren te spelen zorgde bij Verzeten voor zeer aanstekelijke toneelavonden en -namiddagen. Ook Zucht wordt gekenmerkt door een dergelijke gedrevenheid en energie.

Er zijn twee soorten van mensen op deze wereld: winnaars en verliezers. In ieder van u, in het diepste wezen van uzelf, is er een winnaar die zit te wachten om gewekt te worden. En om losgelaten te worden op de wereld.
(uit Little Miss Sunshine)

Ter inspiratie hebben we uitgebreid gegrasduind in o.a. Whatever You Think, Think The Opposite van Paul Arden, Vitaal Verkopen van Roy Martina, Het merk mens van Fons Van Dyck, Rijk in 100 dagen van Paul D’hoore en Faust van J.W. von Goethe. Hebben we ook bekeken: tal van Amerikaanse films over geld, sloten reclamefilmpjes en verschillende soorten Pak de poen-shows op TV.

Be liked and you will never want
(uit Death of a salesman)

MAKER AAN HET WOORD

bottom of page