LUXEMBURG
toneel voor kinderen en andere nieuwsgierigen
BAARDVROUWEN
8+
Neem als personages van je verhaal een held, een draak en zelfs een houthakker. Het begin van een mooi sprookje. Maar wat als je daar haringen in de woestijn, vliegende bomen en baardvrouwen aan toevoegt? Reis mee met Bollekop, op zoek naar drie zussen.
luxemburg had graag voor u Tante Patent en de grote Sof gespeeld. Helaas kregen we hiervoor - tegen alle verwachting in - het opvoeringsrecht niet. luxemburg zou luxemburg niet zijn zonder nieuw plan. Dezelfde ploeg is aan de slag gegaan met Baardvrouwen, een absurd sprookje van Kamagurka. Wij zijn dan ook erg blij dat we alsnog kunnen zeggen: “Met trots stellen wij u de nieuwe productie van luxemburg voor!”
Baardvrouwen is een ongewoon, poëtisch sprookje van Kamagurka. Gert Jochems en Chiel Van Berkel plakken de baard aan. Het verhaal wordt vormgegeven door De Letterleggers (Iwan Verhulst en Raphaël Vandeputte).
Tekst: Kamagurka (i.o. Kopergietery) - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Chiel Van Berkel, Gert Jochems - Vormgeving: De Letterleggers (Iwan Verhulst, Raphaël Vandeputte) - Kostuums: Saskia Louwaard - Liedjes: Stijn - Lichtontwerp: Jef De Cremer - Techniek & Productie: Geert De Vleesschauwer - Foto: Stef Stessel
SPEELDE
foto's: Stef Stessel
De lesbrief bij Baardvrouwen werd samengesteld door luxemburg. Met dank aan Zeno vzw, centrum voor praktische filosofie.
LESBRIEF
Baardvrouwen ging in première op zaterdag 29 september 2007 in CC De Kern, Wilrijk. Daarna volgde een tournee met school- en familievoorstellingen in Aalst, Aarschot, Dilbeek, Gent, Brugge, Brussel, Waregem, Roeselare, Kapellen, Bilzen, Strombeek, Hasselt, Schoten, Lier en Heusden-Zolder.
PERS
Een antiquair in Brussel zat met een stock rubberen letters. Hij had er nog kunnen zitten als Raphaël Vandeputte ze niet had opgekocht. Maar wat doe je daar nu mee? Niemand die het wist, tot Raphaël samen met spitsbroeder Iwan Verhulst de letters begon te leggen en ze De Letterleggers werden. Woorden en zinnen werden al snel beelden, veranderende beelden. De letters vervingen een potlood, een witte vloer werd het papier. Hoog boven hen een camera die alles registreerde. Bij performances kan je hun werk live bekijken, soms worden uren film achteraf geknipt tot korte animaties.
Regisseur Arlette Van Overvelt leerde De Letterleggers kennen op een workshop voor kinderen. Uiteraard was ze gefascineerd door hun werk en stijl, maar vooral ook door de manier van omgaan met het jonge grut: rechtuit, frank en lief tegelijk. Ze moest met hen samenwerken. Een geschikt project diende zich aan: de bewerking van het verhaal Tante Patent en de grote Sof door Annie M.G. Schmidt. Arlette Van Overvelt vroeg aan De Letterleggers om de sfeer van de zwart-wit strip naar de scène te vertalen. Ze gingen aan de slag, maar onverwacht werd het project afgeblazen.
Uitstel noch afstel, er werd beslist om De Letterleggers mee te nemen in het volgende project: Baardvrouwen van Kamagurka. Raphaël Vandeputte en Iwan Verhulst gooiden opnieuw hun rubberen alfabet in het rond met een knap gevolg. Het resultaat van hun samenspel is een geprojecteerd decor. De absurditeit en vreemde gebeurtenissen worden afwisselend getoond en gesuggereerd in hun bewegend grafisch werk. De beelden vormen de ontbrekende schakel in de fantasie van de twee acteurs/Baardvrouwen.
DE LETTERLEGGERS
Marleen Baeten over Baardvrouwen van Kamagurka.
[...] Terwijl de jongste kinderen zich vol spanning inleven in het verhaal, genieten de iets oudere kinderen vooral van de nevenverhalen waarin Kamagurka’s beeldende fantasie ongebreideld aan bod komt: een vliegende boom met op een van zijn takken een vogel die roept ‘ik vlieg’, een vijver die door de wind wordt opgepakt waardoor de vissen verschrikt naar adem happen, het hoofdpersonage dat in de woestijn van haring naar haring springt om zijn voeten niet te verbranden aan het gloeiendhete zand… Het surrealisme is nooit ver weg. De absurde humor ook niet.
Het is in de eerste plaats de humor, waarvan het absurde dikwijls in het spelen met taal en vertellen ligt, die deze voorstelling ook tot een feest voor volwassenen maakt. [...]
BAETEN, Marleen; ‘Twee meisjes met een baard en kinderbrieven uit Vucovar’ in Etcetera, jg.12, nr.45, 1994, p.41.