top of page

EN OOK... (2007-2008)

Op de Cultuurmarkt kom je steeds alles te weten over het culturele aanbod voor het komende seizoen in heel Vlaanderen. Voor de gelegenheid is een groot deel van de Antwerpse binnenstad autovrij. Speciaal voor kinderen is er het vlieg-je-mee-parcours.

luxemburg stond op zondag 26 augustus 2007 op de infomarkt in HETPALEIS en speelde er 3 keer Mannetje Jas .

Mannetje Jas heeft het altijd koud. Hij is altijd tot op zijn botten verkleumd. Op een dag heeft hij er genoeg van: hij kleedt zich dik aan en gaat de deur uit, op zoek naar de dikste mantels in de stad. Hij trekt ze allemaal over elkaar aan tot hij zo dik is dat hij niet meer door de voordeur van zijn huisje kan. Hij trekt zijn hoofd naar beneden door alle kragen van alle jassen heen en stookt een vuurtje tussen de jaspanden. Maar warm heeft hij het nog steeds niet...

CULTUURMARKT 2007

In 2007 mocht toneelgezelschap luxemburg 10 kaarsjes uitblazen. Reden tot feesten! Een feest niet alleen voor de mensen die we goed kennen, de mensen waarmee we samenwerken of mee samengewerkt hebben, de mensen uit het culturele veld. Nee, evenzeer een feest voor de mensen voor wie we toneel maken, de mensen die we nog niet kennen of beter willen leren kennen, de mensen uit onze buurt en wat verder. Op 3 november 2007 gingen de deuren van de Kloostertuin in de Lange Kongostraat open voor een groot buurtfeest met een goedgevuld programma:

De Rode Vogel
Dit verhaal van Astrid Lindgren gaat over twee kinderen die steeds terugkeren naar een besloten tuin waar het zalig toeven is. Een stukje rust, ver weg van de harde wereld. Arlette Van Overvelt vond dit een ideaal sprookje om tot leven te brengen in de Kloostertuin.
Acteurs Vanessa Broes en Jan De Maeyer speelden het verhaal in een boom van de Kloostertuin. Drie maal konden kinderen en volwassenen komen luisteren.

Workshop Mannetje Jas 
In de namiddag konden kinderen actief meewerken aan een workshop ‘Mannetje Jas’. Ze gingen aan de slag met allerlei stofjes en creëerden een gigantisch pop. Op het einde van de namiddag werd de pop tot leven gewekt en ging hij op wandel in de tuin, in zijn nieuw kostuum…

Arne Leurentop
Arne Leurentop is een jonge multi-instrumentalist die kleinkunst studeert aan het Herman Teirlinckinstituut. In februari 2008 ging zijn eerste kindervoorstelling - Stoppeltje (woke up this morning) - in première op het lanceerplatform van luxemburg. Hij wordt gecoacht door regisseur Arlette Van Overvelt. Op het feest stond Arne op het podium met een resem instrumenten. Hij zong eigen nummers en covers.

Devos, Melon & Lemmens
Kasper Devos, Bruno Melon en Jules Lemmens zijn rasmuzikanten. Ze verdienden hun sporen onder andere bij de Antwerpse groep Donkey Diesel. Op het feest zorgden zij voor een spetterend slotconcert.

Dj luxemburg 
Tussen de optredens zorgde dj luxemburg voor muzikale omlijsting. Wie wou kon zelfs een danspas zetten.

Het parcours van luxemburg
Her en der in de tuin stonden ‘herinneringen’ aan het parcours van luxemburg: je kon affiches en foto’s van vroegere voorstellingen bekijken. De tuin was verder aangekleed met olielampen, vuurkorven en sfeervolle verlichting.

Cavabar 
In de Vlagstraat, de straat achter de Kloostertuin, is een levendig buurtcomité actief. Zij waren al enige tijd op zoek naar een manier om zich te profileren. Toen ze hoorden van ons feest waren de eerste contacten snel gelegd. We konden rekenen op hun vrijwillige hulp bij de opbouw en afbraak. Tijdens het feest installeerden zij een barretje waar passanten een glaasje cava konden drinken. Op die manier stelden ze hun buurtcomité voor en konden ze eventuele geïnteresseerden uitnodigen bij toekomstige projecten mee te werken. Na het feest is gebleken dat zij zeer tevreden waren over ons en hun initiatief. Veel nieuwe contacten met buurtbewoners werden gelegd op het feest.

Buurtschatten 
luxemburg leerde het project ‘Buurtschatten’ enige tijd geleden kennen en was meteen gecharmeerd door het hele opzet. ‘Buurtschatten’ probeert de wijk te verbeteren door projecten die vanuit bewoners vertrekken te ondersteunen: praktisch en financieel. Via ‘Buurtschatten’ konden we op vrijwilligers rekenen om de tent op te zetten. Op de dag van het feest stond de caravan van ‘Buurtschatten’ in de Kloostertuin. Op die manier konden zij hun projecten en hun werking uit de doeken doen aan geïnteresseerden.

Eten
Voor de democratische prijs van 4 euro kon je een warme maaltijd krijgen. Immers, gezelligheid, feest en eten zijn onlosmakelijk verbonden. Voor het eten zorgde de Foodloverscompagnie. Dit eenmansbedrijf is tevens een buur van luxemburg uit de Somméstraat.

FEEST 10 JAAR LUXEMBURG

WINTERVUUR MET PYJAMAFUIF

Van 2 tot en met 6 januari 2008 vond de tweede editie van Wintervuur plaats. Het winters stadsfestival streek ditmaal neer in Deurne. En ook luxemburg was van de partij, in pyjama-outfit!

Het kleine publiek verdween in een grote hoop dekens en kussens. Per twee kregen ze een groot prentenboek op de schoot. Riet Muylaert en Jan De Maeyer vertelden het verhaal van Mannetje Jas

En daarna was het pyjamafuif! Boeken neer, armen en benen los. DJ Raphaël draaide de hipste nummers aan elkaar. Wie niet dansen kon, kon het leren! Rechts, links en draaien… Of liever freestyle? Onder deskundige begeleiding van Sofie De Meester stond de dansvloer in vuur en vlam.

Concept en regie: Arlette Van Overvelt - Tekst en illustraties Mannetje Jas: Sieb Posthuma (Uitgeverij: Querido) - Tekstbewerking: Stijn Vranken - Vertellers: Riet Muylaert, Jan De Maeyer - Uitwerking dansfeest: Raphaël Vandeputte, Sofie De Meester, Arlette Van Overvelt

bottom of page