top of page

STOPPELTJE (WOKE UP THIS MORNING)

6+

Stoppeltje is een zwart, harig wezentje. Elke dag vertrekt hij vol goede moed naar school, ook vandaag. Zwerver is een muzikale vreemdeling. Hij gaat schuilen voor de regen. Wanneer Stoppeltje door een overstroming in een onderwaterwereld vol bizarre figuren belandt, krijgt ook Zwerver het moeilijk in zijn schuilplaats. Zwerver raakt in de ban van Stoppeltjes avontuur.

Deze voorstelling is gebaseerd op het stripverhaal Stoppeltje en de gulzige Zeemeermin. De prenten uit de strip vormen een onderdeel van het decor en bouwen mee het verhaal op. Stoppeltje (woke up this morning) is een spannende en grappige voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Een voorstelling zonder woorden en vol muziek!

Stoppeltje (woke up this morning) was de tweede voorstelling op het lanceerplatform van luxemburg. Met deze voorstelling lanceerde luxemburg muzikant Arne Leurentop. Na een succesvolle première in januari 2008 ging deze voorstelling begin 2010 op tournee. Voorjaar 2013 ging luxemburg er opnieuw mee op reis door Vlaanderen.

Gebaseerd op: Stoppeltje en de gulzige zeemeermin van Pierre Bailly en Céline Fraipont - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel en muziek: Arne Leurentop - Animatie: Kanter Dhaenens en Gert Wastyn - Kostuums: Joke Van de Casteele - Geluid: Hans De Prins - Vorm en licht: Sibren Hanssens - Techniek: Geert De Vleesschauwer - In samenwerking met CC De Kern.

SPEELDE

In februari 2008 speelde Stoppeltje (woke up this morning) vier keer in Rataplan. Daarna stond de voorstelling in Studio Herman Teirlinck (april 2008), op Het Paletfestival in HETPALEIS (mei 2008) en op Goesting, een Vlaams jeugdtheaterfestival in de Krakeling in Amsterdam (november 2008).

 

Van 17 januari tot 11 maart 2010 ging de voorstelling op tournee met familievoorstellingen in Heusden-Zolder, Geel, Gent, Tielt, Genk, Maastricht, Brecht, Overijse, Vorst, Kortrijk, Mortsel, Oudenaarde, Roeselare, Dilbeek en Antwerpen-Luchtbal en schoolvoorstellingen in Brugge, Hasselt, Aalst, Schoten, Wetteren, Genk, Sint-Niklaas, Knokke-Heist, Waregem, Sint-Truiden, Herentals, Lier, Antwerpen-Luchtbal, Kapellen en Oostkamp.

De hernemingstournee liep van 13 januari tot en met 1 februari 2013 en omvatte school- en familievoorstellingen in Wilrijk, Borgerhout, Houthalen-Helchteren, Waregem, Peer, Hasselt, Oosterzele, Mol, Brugge, Willebroek en Antwerpen.

Benieuwd wat de pers vond van Stoppeltje?
Je leest het hier!

Wablieft, 3 februari 2010

Zone 03/, 3 februari 2010 

De Morgen, 4 februari 2010

LESMAP

PERS

luxemburg speelt graag en veel schoolvoorstellingen. We geloven in het onderwijs als toeleiding naar theater. We geloven in leerkrachten als enthousiasmerende factor mét pedagogische kwaliteiten. We geven dan ook graag onze ervaring met en goesting voor theater door. Daarom maken we als begeleiding bij elke voorstelling een les- of ‘inspiratiemap’. Maak je leerlingen nieuwsgierig!

Voor de lesmap van Stoppeltje (woke up this morning) vroegen we Tim Roels om een omkadering te voorzien. Tim is leerkracht geschiedenis en stripkenner. Nadat hij een aantal jaren voor de klas stond, opende hij zijn eigen stripwinkel in Antwerpen (www.tsetsestrips.be).

Arne Leurentop over het vertelperspectief van de voorstelling:

We moesten op zoek gaan naar een vertelperspectief. Stoppeltje mocht geen stem krijgen, en daarom leek de kapitein ons aanvankelijk een mooi personage.Toen we begonnen met de repetities heb ik als associatie-oefening alle kapiteins die ik ken op een blaadje gezet: kapitein Iglo, kapitein Haddock, kapitein Beafheart, kapitein Winokio, kapitein Zeppos ... Uiteindelijk heeft me dat niets opgeleverd.
Alhoewel, via de kapiteins ben ik wel bij Seasick Steve terechtgekomen. Ik kende hem niet zo goed maar ondertussen ben ik een fan. Seasick Steve, een semi-zwerver met zijn gitaar met drie snaren, spreekt tot de verbeelding. Zo’n nonchalant iemand staat toch iets dichter bij mij dan pakweg een fitnessleraar.

In De Standaard verscheen een recensie over Seasick Steve, naar aanleiding van zijn optreden in de AB:

De bebaarde grootvader zag er in de AB met zijn ruitjeshemd en salopette uit als een oude zeebonk. Zijn getatoeëerde armen en kolenschoppen van handen lieten zijn vier gitaren janken als een bedreigde kater. Seasick Steve bedient zich in zijn eenmansband van een uniek instrumentarium, hoe aftandser hoe beter. Zo geeft zijn linkervoet het ritme aan op de Mississippi Drum Machine, een veredeld bierkrat. En dan is er de Three Stringed, Trance Wonder, drie snaren en wat kleefband, een elektrische gitaar die hij voor 75 dollar van een vriend kocht, terwijl het instrument er nog geen 25 waard bleek. Dat verhaal diept hij elke keer op, maar het blijft heerlijk het hem te horen vertellen.

Video: Kamiel De Meester

ACTEUR AAN HET WOORD

bottom of page