top of page

HET LANCEERPLATFORM VAN LUXEMBURG

Met het lanceerplatform wil luxemburg jonge talenten, soms nog studenten, verleiden tot jeugdtheater.
Arlette Van Overvelt maakt elk jaar haar platform vrij om een jonge maker intensief te begeleiden bij het productieproces en te coachen bij zijn creatie. Zo krijgt de artiest de kans om een voorstelling te maken binnen een professioneel kader, en kan luxemburg nieuwe ideeën en visies bij het jeugdtheater binnenhalen. Wat deze manier van werken zo uniek maakt is de exclusieve aandacht van luxemburg voor de jonge maker tijdens deze periode.

Rataplan is onze partner voor het lanceerplatform. In de eerste fase spelen we enkele voorstellingen bij Rataplan om niet onmiddellijk de druk van een tournee te creëren. Als de voorstelling goed onthaald wordt door pers en publiek en positief geëvalueerd door de maker, volgt later een volwaardige tournee.

In 2006 creëerden Jo Jochems en Manoe Frateur de eerste voorstelling binnen het lanceerplatform. Hun voorstelling Verzeten werd goed ontvangen door publiek en pers. Kroon op het werk was de selectie als Vuurvlieg door de jury van het Theaterfestival 2005-2006. 

 

Stoppeltje (woke up this morning) was de tweede voorstelling van het lanceerplatform van luxemburg (2008). Met deze editie van het lanceerplatform ging Arlette Van Overvelt nog verder. Met Arne Leurentop en geluidstechnicus Hans De Prins komen er twee getalenteerde nieuwkomers in de theaterwereld bij.

En retard. We zouden naar de film en dan ergens wonen (2009) was de derde voorstelling binnen het lanceerplatform. In deze editie lanceerde luxemburg Geert Dehertefelt en Fleur Hendriks. Geert en Fleur zaten in hun laatste jaar kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut. 

​

Met de vierde editie van het lanceerplatform (2012) introduceerden we scenografes Katrijn Baeten en Saskia Louwaard als ‘makers’ in het jeugdtheater. Allebei koesterden ze al heel lang de wens om een voorstelling te maken waarin de scenografie centraal staat als ‘vertelmedium’ en niet de tekst. De 11 minuten van mevrouw Olsen werd een voorstelling waarin het verhaal verteld wordt door beeld en geluid. 

​

ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is was het resultaat van het vijfde lanceerplatform (2013). Hiermee lanceerde luxemburg Hanne Torfs en Meryem Bayram. Hanne studeerde een paar
maanden na deze productie af aan de opleiding kleinkunst en Meryem is beeldend kunstenaar. ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is vertrok van een abstracte installatie van Meryem waarmee Hanne in interactie ging via muziek en spel. Voor dit lanceerplatform werkten we behalve met vaste partner Rataplan ook samen met Lokaal 01 en wp Zimmer.

​

Foto: Stefan Tavernier

bottom of page