top of page

EN RETARD (WE ZOUDEN NAAR DE FILM EN DAN ERGENS GAAN WONEN)

10+

Twee broers. De ene is ouder, de andere slimmer. De ene is traag, de andere knap. Ze leven samen zonder ouders op een dieet van Claude François en junkfood. Een breekbaar verhaal van twee jongens en hun strijd om respect en eigenwaarde.

JOERIE: Dat zeggen ze. Dat ik raar ben. Een rare.
MAAIKE: Ik vind je geen rare. Je bent speciaal.
JOERIE: Ja... Zullen we nu naar de film gaan en dan ergens gaan wonen?
MAAIKE: De volgende keer.
JOERIE: Oké... Zal ik nog iets vertellen?
MAAIKE: Graag.
JOERIE: Iedere ochtend stond Clo-Clo om 8.30 uur op om tien rondjes rond zijn zwembad te joggen. Hij heeft nooit gedronken of gerookt. Hij jogde alleen. Rond zijn zwembad. Zwemmen deed hij bijna nooit. Ik ook niet. Ik ben te traag voor water.


En Retard werd in 2009 gemaakt als derde voorstelling op het lanceerplatform van luxemburg. Met het lanceerplatform biedt toneelgezelschap luxemburg beginnende makers - in dit geval Geert Dehertefelt en Fleur Hendriks - de gelegenheid om voor het eerst iets te maken voor kinderen of jongeren.

Tekst: Fleur Hendriks - Regie: Arlette Van Overvelt - Spel: Geert Dehertefelt, Fleur Hendriks en Sam Wauters - Vorm: Griet Snoeks - Licht: Sibren Hanssens - Kostuums: Leen Bogaerts - Techniek: Christophe Van Craenenbroeck - In samenwerking met Rataplan en CC De Kern.

Lanceerplatform 2009: Tekst: Fleur Hendriks, naar En retard van Yves De Pauw (i.o. luxemburg) - Spel: Geert Dehertefelt, Fleur Hendriks en Michiel Cox - Regie: Arlette Van Overvelt - Vorm: Griet Snoeks - Kostuums: Leen Bogaerts - Licht en techniek: Björn Van Heddegem - In samenwerking met Rataplan - Foto: Stef Stessel

SPEELDE

Foto's: Stef Stessel

Video: Ben Van den Berghe & Glenn Geerinck

(montage: Maarten Verminck)

En retard ging in première op zaterdag 5 februari 2011 in CC De Kern, Wilrijk. Daarna volgde een tournee met school- en familievoorstellingen in Roeselare, Brugge, Strombeek, Schoten, Torhout, Borgerhout, Mortsel, Geel, Aalst en Gent.

luxemburg speelt graag en veel schoolvoorstellingen. We geloven in het onderwijs als toeleiding naar theater en in leerkrachten als enthousiasmerende factor mét pedagogische kwaliteiten. We geven dan ook graag onze ervaring met en goesting voor theater door. Daarom maken we als begeleiding bij elke voorstelling een inspiratiemap. Nieuwsgierigheid aanwakkeren is namelijk nooit overbodig.

De inspiratiemap bij En retard werd ontwikkeld door Minne Wouters in het kader van haar stage bij luxemburg. Minne studeerde kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote-Hogeschool.

INSPIRATIEMAP

PERS

Benieuwd wat de pers vond van En retard?
Je leest het hier!

bottom of page